A MABIE a pénteki napon közzétett közleményében értetlenkedését fejezte ki amiatt,hogy a Kormány korábbi ígérete ellenére a Költségvetési Bizottság a 2020 évi költségvetési javaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatában több mint 20 milliárd forintos csökkentést javasolt!
A MABIE közleményét a mai napon több országos média átvette, majd az egyik hírportálon megjelent cikkben dr Varga Judit igazságügyi miniszter-jelölt megerősítette a bírói béremelésre vonatkozó szándékot, melyet a miniszterelnök is támogat! A cikk szerint a béremelés fedezete a nem a bírósági költségvetésben, hanem a Pénzügyminisztérium költségvetési fejezetében található.
A MABIE örömmel üdvözli, hogy a kormány szándéka nem változott a bírák bérének rendezése ügyében,mivel azt továbbra is elengedhetetlenül szükségesnek tartja! Nem állt ugyanakkor semmilyen információ rendelkezésére sem a kormányzattól, sem a bíróságok központi igazgatásától a tervezett béremelés mértékére, időpontjára vonatkozóan, így pusztán abból a tényből indulhatott ki,hogy az OBH elnöke,mint fejezetgazda által benyújtott bírósági fejezeti költségvetést, pont azzal az összeggel csökkentette a javaslat,amely a béremelés fedezetéül szolgált volna. Ezt támasztja alá,hogy az OBH elnöke is a többlet igényt a béremelés szükségességével indokolta.
A MABIE az Igazságügyi Minisztériummal kötött stratégiai megállapodásának megfelelően továbbra is minden szakmai segítséget meg kíván adni bírói bérreform megvalósításához és egyeztetéseket kezdeményez a további részletek kidolgozása érdekében !