MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

A 2019. december 10. napi ülésnapján az „egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról” szóló T/8016. számú önálló indítványt megszavazta az Országgyűlés, a törvénymódosítóhoz érkezett összegző módosító javaslatot (mely a bírói és ügyészi illetmények emeléséről is rendelkezik) azonban a Parlament nem fogadta el. 
A szavazás pontos részletei a Parlament honlapján ITT olvashatóak: 
 
 
2019. december 12. napján dr. Áder János köztársasági elnök az  „egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról” szóló T/8016. számú önálló indítványt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.
 
Ezt követően dr. Semjén Zsolt a Kormány nevében - az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 35. § (1) bekezdésében foglaltak alapján - az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását indítványozta 2019. december 17-re. A rendkívüli ülés összehívását alábbi indokok alapján indítványozta: " a rendkívüli ülés megtartása a levelem mellékletében jelzett önálló indítvány mielőbbi elfogadása miatt szükséges. A szavazásoknak az Országgyűlés 2020. évi tavaszi ülésszakára történő halasztása esetén ugyanis a döntések végrehajtásának előkészítése tolódna ki, ami számos problémát okozhat a jogalkalmazásban, egyben fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné".
A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldő levele valamint a rendkívüli ülésre vonatkozó indítvány a mellékletben olvasható.
  
A Törvényalkotási bizottság 2019. december 17-én 11.00 órakor tart ülést, napirendi javaslat: Az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló törvény (T/8016/12. szám) megfontolásra visszaküldött törvény tárgyalása a HHSZ 78. §-a szerint.
 
Ezt követően az Országgyűlés 2019. december 17-én 13.00 órától tartja meg rendkívüli ülését, melynek napirendje itt olvasható:
 
 
Az Országgyülés az összegző módosító javaslatot 2019. december 17-én elfogadta, így a bírák illetményemelése 2020. január 1. napjától megvalósulhat.
 
Az elfogadott törvényszöveg itt található:
 
MABIE