Magyar Bírói Egyesület, 1122 Budapest, Tóth Lőrinc u. 6.

Bejelentkezés | regisztráció

Darák Péter: A feladat őrködni a jogrend elveinek alkalmazása felett

A feladat őrködni a jogrend elveinek alkalmazása felett - mondta a Kúria elnöke az elődeinek életét feldolgozó konferenciasorozat harmadik rendezvényén, a legfelsőbb bírói fórum épületében szerdán.
 

Darák Péter - Mailáth Györgynek, a Kúria első elnökének gondolatait idézve - kiemelte a szellemi fegyelem, a pontos, lelkiismeretes, részrehajlás nélküli bírói munka fontosságát. Felidézte a 19. század második felében az elnöki tisztséget betöltő elődjének azon gondolatát, amely szerint a törvényjavaslatokat komolyan kell megvitatni elfogadásuk előtt, hogy ne kelljen idő előtt változtatni rajtuk.

Darák Péter felidézte, hogy Mailáth szigorú hivatali főnök volt. Mikor az egyik kúriai bírónak szólt, sok a hátraléka, és az úgy reagált, hogy pedig sokat dolgozik, Mailáth válasza az volt: lehet, hogy sokat, de nem eleget. A konferencián bemutatták az A Kúria és elnökei című könyvsorozat első kötetét.

A Kúria és a Magyar Nemzeti Levéltár vezetője 2012 nyarán írt alá együttműködési megállapodást, amelynek célja a levéltárban őrzött nagy mennyiségű felsőbírósági iratanyag közös szakmai, tudományos feldolgozása, bemutatása, társadalmi hasznosítása, a Kúria arculatában és akár egyes határozati formákban való megjelenítése, továbbá a levéltár munkájának megismertetése.

Ennek keretében szakmai konferenciákon mutatják be az 1868-tól 1949-ig fennálló, majd 2012-től a Legfelsőbb Bíróság jogutódjaként újra létrehozott Kúria korábbi elnökeinek munkásságát.
(forrás: hirado.hu)

Rendezvények

A felhívás csatolmányként olvasható.

A Magyar Bírói Egyesület szervezésében idén is várjuk csapatok jelentkezését a K&H Mozdulj! Maraton és Félmaraton Váltó futóversenyre. A maratoni távon 6 fős csapatok indulnak, a csapattagok egymást váltva azonos távot (7032,5 m) teljesítenek. A verseny 2017. június 11-én vasárnap...

A felhívás csatolmányként olvasható.

A Magyar Bírói Egyesület elnökségi ülésén az egyesület elnöke beszámolt az elnökségnek a legutóbbi választmányi ülés óta eltelt időszak eseményeiről, majd a BÉSZT tagjai tájékoztatták az elnökség tagjait az igazságügyi életpálya modell kidolgozásának állásáról. Az elnökség akként foglalt állást...

Múlt – Jelen - Jövő

Egy évvel ezelőtt ünnepeltük a Szegedi Ítélőtábla első önálló épülete átadásának 120. évfordulóját és kezünkbe vehettük az erre az alkalomra készült emlék-kötetet. Alig telt el egy év, és a Szegedi Ítélőtábla történetének újabb korszakát bemutató könyvvel...

KEDVES BÍRÓTÁRSAM!
Örömmel értesítünk Benneteket, hogy megállapodásunk
az All You Can Move SportPass-t kibocsátó céggel továbbra is él.
Váltsátok ki most a korlátlan mozgás útlevelét, a Superbrands díjas szolgáltatást,
melynek segítségével a normál fitnesz- ill....

Az eredmények - amelyekhez ezúton szívből gratulálunk - csatolmányként olvashatók.

Navigáció

Készítette az iStream
2009 © Magyar Bírói Egyesület - Minden jog fenntartva
1122 Budapest, Tóth Lőrinc u. 6.