MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

A MABIE frissen megválasztott vezető tisztségviselőit, dr. Boros Katalin elnököt, Mayerné dr Pataky Krisztina és dr. Vajda Edit alelnököt 2023. december 8. napján fogadta dr. Senyei György Barna az Országos Bírósági Hivatal Elnöke. A barátságos hangulatú megbeszélésen az OBH elnöke megerősítette, hogy továbbra is támogatja a MABIE bírókra és igazságügyi alkalmazottakra is kiterjedő fizetésemelésre vonatkozó javaslatát.

A MABIE kérte továbbá, hogy az OBH elnöke is határozottan lépjen fel a bírákat személyében támadó, nem szakmai kritikákat megfogalmazó sajtóhírek esetében, amely kérés pozitív visszacsatolást kapott az OBH elnöke részéről.  A felek közösen elhatározták, hogy a bírósági szervezetben jelentős hagyományokkal bíró Országos Bírósági Sportnapok 2019. év után 2024-ben – a MABIE rendezésben vállalt aktív szerepe és az OBH támogatása mellett – ismét megrendezésre kerül. Az OBH elnöke és a MABIE vezető tisztségviselői egyaránt kifejezték szándékukat a jövőbeni konstruktív együttműködés folytatására.


Ugyanezen a napon dr. Varga Zsolt András a Kúria Elnöke is bemutatkozó látogatáson fogadta a MABIE vezető tisztségviselőit. A megbeszélésen részt vett Böszörményiné dr. Kovács Katalin elnökhelyettes és dr. Domonyai Alexa tanácselnök, a MABIE területi szervezetének elnöke is.

A kötetlen megbeszélésen számos, a bíróságokat érintő probléma szóba, így az igazságügyi alkalmazottakat érintve a munkaerőhiány, az előmeneteli rendszer, és az OBT tagok kiválasztásának szempontjai is. A MABIE kérésére dr. Varga Zsolt András elnök úr is úgy nyilatkozott, hogy támogatja a bérjavaslatot, és egyetértett azon állásponttal is, hogy a bírákat személyében támadó sajtómegnyilvánulásokkal szemben szükséges fellépni.

A MABIE javaslata, hogy a korábbi években nagy sikerű, a Kúrián több éven át lebonyolított Adventi Jótékonysági Aukció és Gála kerüljön 2024-ben ismét megrendezésre, pozitív fogadtatásra talált a Kúria Elnöke részéről.

A jó hangulatú, konstruktív megbeszélésen a MABIE képviselői kifejezték azon szándékukat, hogy – amennyiben meghívást kapnak – szívesen részt vesznek a Kúria rendezvényein, valamint meghívták dr. Varga Zs. András Elnök Urat a MABIE következő személyes jelenléttel megtartandó választmányi ülésére.  Mindkét fél egyetértett abban, hogy a kötetlen megbeszélések folytatása egymás álláspontjának megismerése érdekében szükséges és hasznos.